Wat is een gastouder?
Een gastouder biedt opvang aan tegen betalingen voor werkende of studerende ouders. Een gastouder werkt meestal in haar eigen huis. Veel meer ouders hebben liever dat hun kind thuis door een gastouder wordt opgevangen. De leeftijd van kinderen die worden opgevangen zitten tussen de 0 en 12 jaar oud. Gastkinderen wonen dus niet bij de gastouder maar worden gedurende de dagenen uren opgevangen. Uw kind word meestal aan het begin van de werkdag naar de gastouder gebracht en zal aan het eind van de werkdag weer worden opgehaald. Gastouderopvang is een flexibele opvang. Je kunt daarom ook ook tijdens de avond en nacht bij hun terecht. De afspraken voor het brengen en ophalen worden onderling afgesproken.
Hoeveel ‘gastkinderen’ heeft een gastouder?
Een gastouder mag niet meer dan 6 kinderen tegelijk opvangen (inclusief eigen kinderen). Maar de meeste gastouders vangen maar 1 of 2 kinderen tegelijk op.
Niet elke woning is trouwens geschikt om meer dan 1 of 2 (kleine) kinderen tegelijk op te vangen. Vooral als er ook nog eigen kinderen in huis zijn. Je kunt van het gastouderschap ook een beroep maken. Meestal hebben ze dan hun woning zodanig ingericht dat daar meerdere kinderen tegelijkertijd opgevangen kunnen worden. Denk hierbij aan tegelijkertijd kunnen eten, spelen, slapen etc.
Je kunt het aantal opvanguren op een dag bespreken met de gastouder. Vaak word een kind om 8 uur in de ochtend gebracht en ’s avonds rond een uur of 6 weer opgehaald. Andere tijden zijn ook mogelijk, afhankelijk van het werk en reistijd als ouder. De aantal uren per maand worden contractueel vast gelegd. Deze uren worden ook gefactureerd aan de ouders door het gastouderbureau.
Welke eisen worden er gesteld aan gastouders?
Een gastouder dient een opleiding te hebben gevolgd op MBO niveau ( helpende welzijn). Wat zijn de belangrijkste eisen voor een gastouders?
– Er geldt geen bovengrens wat leeftijd betreft. Oma’s kunnen namelijk ook hele goede gastouders zijn. De minimumleeftijd is 18 jaar;
– Gastouders spreken voldoende Nederlands om een normaal gesprek in het Nederlands te kunnen voeren. Zij moeten immers met de ouders van het kind ervaringen kunnen uitwisselen. Ook voor het contact met het gastouderbureau is het belangrijk dat de gastouder de Nederlandse taal goed begrijpt en spreekt. Het Nederlands hoeft niet foutloos en accentloos te zijn, hoewel er ouders zijn die alleen een gastouder willen die perfect Nederlands spreekt. De nationaliteit van de gastouder is absoluut niet van belang;
– Gastouders houden van kinderen en hebben ervaring met het opvoeden en verzorgen van kinderen. Dat hoeven niet hun eigen kinderen te zijn. Zij moeten willen en kunnen handelen volgens het pedagogisch beleid van Opvang Thuis (een brochure hierover kunt u op de website terug vinden).