Wat is een kinderdagverblijf?
Een kinderdagverblijf (ook wel crèche genoemd) vangt kinderen op in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Vanaf de leeftijd van 6 weken oud kun je al terecht bij een kinderdag verblijf. De dagindeling van je kindje zal zoveel mogelijk overeenkomen met de dagindeling bij je thuis.
Welke soorten opvang heb je?
Je hebt diverse soorten opvang:
– Hele dagopvang: Meer dan 5 uur per dag.
– Halve dagopvang: Maximaal 5 uur per dag.
– 24-uurs opvang: Je kindje kan hier dag en nacht worden opgevangen.
Aanmelden en wachtlijsten
Diverse kinderdagverblijven hebben een wachtlijst. Om die reden kun je het beste zo vroeg mogelijk in je zwangerschap je aanmelden. Hoe eerder, hoe beter. Zo ben je van tevoren al zeker van een plek.
Hoe werkt het?
De meeste kinderdagverblijven nodigen je uit voor een gesprek. Hier kun je al jouw wensen doorgeven. In dit gesprek zul je ook direct kennis maken met de leid(st)er van de groep. Na het gesprek zal jij en je kindje worden uitgenodigd voor een wendag. De kinderen worden ingedeeld in een (vaste) groep van maximaal 16 kinderen.. De kinderen worden namelijk vaak ingedeeld per leeftijd,hoewel dit niet in alle gevallen gebeurt (verschilt per crèche). Maar wanneer je het zeer belangrijk vind dat je kind tussen leeftijdsgenootjes zit (of juist niet) probeer hier dan informatie over in te winnen met de crèche.
Wat zijn de mogelijkheden bij fulltime werken?
Sommige vrouwen willen graag blijven werken. Je kunt fulltime blijven werken of je kunt part-time gaan werken. Maar een kinderdagverblijf is natuurlijk niet je enige mogelijkheid. Zie hieronder een aantal mogelijkheden:
– Jij en je partner: De eerste maanden kunnen jij en je partner part-time gaan werken of je kunt ook ouderschapsverlof nemen. Vraag naar de mogelijkheden bij je werkgever.
– Opa en oma: Vraag van tevoren of het mogelijk is of opa en oma kunnen oppassen. Voor de opvang door opa en oma, buurvrouw of vriendin is het ook mogelijk subsidie aan te vragen.
– Gastoudergezin: Een gastouder is iemand die kinderen van andere ouders opvangt tegen een vergoeding voor het dragen van de verantwoording voor de kinderen (let op: het is dus geen loon). Gastouderbureaus kunnen verbonden zijn aan kinderopvangorganisaties, maar kunnen ook zelfstandig zijn. Het voordeel hiervan is dat de crèche dan niet om 18.00 uur dicht gaat). De kwaliteit van gastouders worden elk jaar strenger, gastouders maken gebruik van bijvoorbeeld protocollen medicijngebruik, pedagogisch beleid. Deze cursussen zijn verplicht.
– Ruilopvang: Je kunt uiteraard ook ruilen met een andere moeder. Zij past op jouw kind en jij op dat van haar, wat het erg flexibel maakt. Wanneer je allebei je aanmeld als gastouderburo, dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen.
– Oppas aan huis: Oppas aan huis is altijd wel fijn, je kindje is in een vertrouwde omgeving. Daarnaast heb je geen wachtlijsten en kun je de sollicitatieprocedure zelf doen. Vraag aan iemand of ze nog een goede oppas aan huis weten en vraag naar de ervaringen. Door middel van een advertentie kun je ook aan een oppas komen. Of vraag iemand in de familie die oppas aan huis zou willen zijn.
– Au pair: Iemand uit het buitenland komt voor een jaar bij jou in huis wonen en zorgt voor maximaal 30 uur in de week voor je baby. Je kunt met haar afspreken dat ze eventueel ook wat licht huishouden doet. Het nadeel is wel dat je extra ruimte in je huis – en gezin – beschikbaar zou moeten hebben.