Kraamhotels

kraamhotel

Veel ouders kiezen er voor om thuis te bevallen. In hun vertrouwde omgeving, met voldoende privacy. Maar wat als je niet de mogelijkheid hebt om thuis te bevallen? Misschien omdat je midden in een verhuizing zit of omdat je in het buitenland woont. Dan is een kraamhotel een uitkomst.

Een kraamhotel is een hotel waar je terecht kunt voor een normale bevalling. De dagen (kraamtijd) na de geboorte kun je in alle rust bijkomen van de bevalling en genieten van de kleine. Je hoeft geen zorgen te maken over de huishouding, de visite of de maaltijden.

Velen zien het als een soort minivakantie. Je hebt de comfort van een hotel gecombineerd met kraamzorg. De kraamverzorgenden staan 24 uur per dag voor je klaar om vragen te beantwoorden en je te helpen. Je krijgt de nodige informatie over bijvoorbeeld borstvoeding en de ontwikkeling van je kindje. Ook wordt de gezondheid van je baby goed in de gaten gehouden. Na een kraamtijd ga je uitgerust en goed voorbereid naar huis. Je kunt er zelf voor kiezen of je je baby 24 uur per dag bij je wilt houden of dat je de zorg voor je kindje ’s nachts aan de kraamverzorgende toevertrouwd.

Bevallen in het kraamhotel

In een kraamhotel wordt de bevalling geleid door jouw eigen verloskundige. De verloskundige wordt geassisteerd door een kraamverzorgende uit het hotel. In het kraamhotel gelden dezelfde regels als thuis. Er mag geen sprake zijn van medische indicatie, omdat er geen apparatuur aanwezig is. In dat geval moet je dus naar het ziekenhuis. Ook als er tijdens de bevalling complicaties optreden. Wel is het mogelijk om daarna weer terug te keren naar het hotel om je kraamtijd door te brengen.

Bezoek

Natuurlijk kan, net zoals thuis, iedereen in het kraamhotel jou en je hummeltje komen bezoeken. Vaak hebben kraamhotels geen maximaal aantal bezoekers. Voor je familieleden, vrienden en collega’s staat beschuit met muisjes klaar en wat te drinken.

Kosten

Een verblijf in een kraamhotel is vaak niet duurder dan acht uur per dag kraamzorg thuis. Het wordt door veel verzekeraars vergoed. Wel zal je vaak een eigen bijdrage van een paar euro per dag moeten betalen. Het is verstandig om van te voren goed je polis door te lezen.

Meenemen

Noodzakelijke verzorgingsartikelen, zoals luiers, voeding, maandverband zijn in het kraamhotel aanwezig. Je moet zelf kleding, nachtgoed en toiletartikelen meenemen. Voor je baby moet je kleding, een reiswieg, autostoeltje en een dekentje meenemen.